Kako kuvati u voku
Kuvanje ili pečenje u woku izvrsna je opcija za jednostavan i brz obrok koja nam istovremeno daje bezbroj mogućnosti za eksperimentisanje s namirnicama i ukusima.
U woku možete pripremiti sve vrste mesa, ribu i morske plodove, pečurke , povrće, jaja... ⠀
Pod standardnom pripremom hrane u woku se podrazumeva brza termička obrada hrane na visokim temperaturama uz minimalno korištenje ulja ili drugih masnoća (tzv. Stir-fry).
Wok se može koristiti i za dinstanje, duboko prženje i druge vrste pripreme hrane.
Wok pre prve upotrebe trebate pripremiti tako što ćete mu ukloniti površinski sloj. Wok će upotrebom sve više tamniti i dobijati specifični sloj koji sprečava lepljenje hrane.⠀
Pri izboru namirnica vodite računa da nekima treba manje, a drugima više vremena da se skuvaju, kao što je slučaj i kod klasične pripreme.⠀
⠀
Po pravilu će uvek prvo ići luk, praziluk , šargarepa , pečurke, paprika, patlidžan, a naknadno dodajte tikvice, lisnato povrće poput, zelja ili kelja.⠀
Wok je sjajna opcija za studente jer relativno brzo i povoljno možete pripremiti obrok za jednu ili više osoba. ⠀
Možete koristiti ono što imate u frižideru – piletina, teletina i svinjetina, pečurke, kao i skoro sve vrste povrća.
Kod pripreme jela u woku tehnikom stir-fry, bez obzira o kojim je namirnicama reč, treba imati na umu dva osnovna pravila:⠀
1. Namirnice moraju biti iseckane na komade iste veličine.⠀
2. Wok tiganj se ne sme pretrpati, jer će u suprotnom povrće biti uvelo i dinstano, a ne hrskavo i sveže. Zbog toga namirnice pripremati deo po deo, vadeći ih sa strane te ih na kraju sve pomešati , pogotovo ako pripremate i meso i povrće i rezance.
Objavljujemo sve vaše recepte ❤️