Odgovori na vaša pitanja ❤️
DA LI JE MOGUĆE SPREMATI ROŠTILJ U LIVENOM POSUĐU?
DA LI JE POSUĐE ZDRAVO ZA SPREMANJE HRANE?
Naucnici su utvrdili da je liveno posudje, najzdravije i najekonomičnije za spremanje hrane.
Preporuka lekara je da ljudi koji su anemicni ili osetljivog zdravlja, treba da koriste bas ovo posudje.
Tiganj koristi najmanje ulja i samim tim je spremanje hrane zdravije.
Premazite vaš tiganj tankim slojem ulja i spremanje hrane može da počne. Hrana neće izgoreti, niti zalepiti, a ukus je osetno bolji.
Posudje od aluminijuma reaguje u dodiru sa hranom i apsorbuje se u velikim količinama, zbog prisustva aliminijuma ne preporucuje se obolelima od Alchajmerove bolesti.
Teflon tiganji se ne mogu koristiti na visokim temperaturama, brzo se grebu, pa koristeci ovakav tiganj sa oštećenim teflonskim premazom uopšte nije bezbedno.
Inox posudje se se nejednako zagreva pri cemu dolazi do formiranja crnih tačaka koje gore hranu. Inox posudje nije predviđeno za visoke temperature.
Keramičko posudje je opasno jer ispušta olovo u hranu, pogotovo kad se skine zaštitna glazura. Olovo je opasno i u malim količinama i izaziva oštećenje nervnog sistema.
Setite se da je liveno posudje, tiganj i šerpe izbor nasih baka I deka.
DA LI SE HRANA LEPI ZA POSUĐE?
Ne, hrana se nece lepiti za tiganj ako se pre prve upotrebe premaze tankim slojem ulja ili masti i nakon toga zapece u rerni. Tako se stavra prirodni zaštitni sloj koji tiganj čini nelepljivim. Postupak se ne ponavlja pri svakom korišćenju, već kada se taj premaz skine.
Moderno posudje koje vremenom postaje sve gore i opasnije za upotrebu, liveni tiganj što se duže koristi postaje sve bolji.
DA LI HRANA MOŽE DA ZAGORI?
Da ne bi doslo do zagorevanja posudje mora biti dobro zagrejano pre kuvanja, ovim postupkom se sprecava zagorevanje hrane na pojedinim mestima.
Zagrejan tiganj ostaje vruć i nakon gašenja ringle ili rerne. Što je jako dobro za serviranje hrane u njemu.
To je zato što tiganj šalje veću toplotu, čak 10 puta više nego tiganj od nerđajućeg čelika.
DA LI LIVENO POSUĐE IMA ROK TRAJANJA?
Posudje od livenog gvožđa je poznato po svojoj izdržljivosti, pa čak i distribuciji toplotne energije.
Može se koristiti više stotina godina, ali ako zanemarite posudje, moze doci do rdjanja.
Srećom tiganj lako mozete oživeti, nakon čišćenja, premaza jestivim uljem i pečenjem u rerni, posudje će biti kao novo i spremno za korišćenje.
Ukoliko niste nasledili posudje, kupovinom istog, kupujete nasleđe budućim generacijama.
DA LI LIVENO POSUĐE IMA MANE, DA LI JE SKUPO?
Posudje je teško, mora biti zagrejano pre spremanja hrane i zahteva pažljivo rukovanje kada je vruće, jer zrači toplotu mnogo više nego moderno posudje.
Ove mane su vise nego zanemarljive, jer zdravlje nema cenu.
Posudje mozete nabaviti u Gasko prodavnici po vise nego povoljnijim cenama.
U poredjenu sa ne zdravim modernim posudjem, Posudje od livenog gvožđa je znatno jeftinije. Pozovite naš tim I pitajte sve što Vas zanima!
Objavljujemo sve vaše recepte ❤️